Arma-Chek Silver maailman suurimmalla lyocell-laitoksella

Bild_4__Copyright_Armacell.jpg

Euroopan suurin Arma-Chek-hanke sijaitsee Itävallassa, Vöcklabruckin alueella.

Lenzing Groupin uuden lyocell-kuitutehtaan ilmankäsittelyjärjestelmien laaja putki- ja kanavaverkko oli eristettävä erittäin tiukassa aikataulussa. Projektinhallinnan lisäksi eristeyritys Kniezinger havaitsi Arma-Chekin olevan ihanteellinen ratkaisu ankariin vaatimuksiin.

Lenzing Groupin uusi lyocell-kuitutehdas rikkoo ennätyksiä: maailman kehittynein kuiduntuotantolaitos rakennettiin Itävallan Lenzingiin, yrityksen pääkonttorin sijaintiin vain 24 kuukaudessa. Kapasiteetiltaan 67 000 tonnia vuodessa oleva tuotantolinja on noin neljä kertaa edellisiä linjoja suurempi. Lyocell-kuidut valmistetaan täällä – ne ovat keinotekoisia selluloosasta valmistettuja kuituja, joita Lenzing AG myy kauppanimellä TENCEL® . Lenzingin valmistamia lyocell-kuituja käytetään tekstiiliteollisuudessa sekä kuitukankaisiin ja teknisiin käyttökohteisiin. Uuden tehtaansa avulla Lenzing Group vahvistaa asemaansa lyocell-kuitujen globaalina markkinajohtajana. Uusi tuotantolinja on mahdollistanut vuotuisen kapasiteetin suurentamisen 155 000 tonnista 222 000 tonniin. Yritys investoi 150 miljoonaa euroa tähän projektiin, joka on Lenzingille teknologinen merkkipaalu. uuden tehtaansa avulla Lenzing vahvistaa TENCEL®-kuitujen asemaa kansainvälisillä markkinoilla yleisesti käytettävissä olevana tekstiili- ja kuitukangaskuituna.

 

Jättiläismäisen linjan rakentaminen sujui suunnitelmien mukaisesti sekä taloudellisesti tai ajan suhteen. Yhtä huonon sään päivää lukuun ottamatta työtä tehtiin yötä päivää aikataulussa pysymiseksi

 

Lyocell-kuitujen valmistaminen on vallankumouksellista. Tuotantoprosessi perustuu liuottimen kehräysprosessiin, ja se on selluloosakuitutekniikan suurin saavutus. Suljetun tuotantosilmukan ansiosta TENCEL®-kuitu on tulevaisuuden kuitu: ympäristöystävällinen ja taloudellinen. Lyocell-kuitu on luonnollisista raaka-aineista valmistettu funktionaalinen kuitu. Se on kasvipohjainen, sillä se on uutettu puumassasta. Lyocellin ympäristöystävällisyys on erittäin hyvä – sen tuotannossa käytetään jopa 100 kertaa vähemmän vettä kuin tavanomaisen puuvillan tuotannossa.

 

Ilmankäsittelyjärjestelmä on patentoidun tuotantolinjan keskeinen osa

Märkäkehräysprosessi tuottaa tuotantoalueille erittäin korkeita lämpötiloja ja suuren kosteuden. Innovatiivinen ilmankäsittelyidea muodostaa osan uudesta, patentoidun TENCEL®-linjasta. Ilmanvaihtoputket ja -kanavat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista.

Teknisen eristeen kovimmat vaatimukset

Kehräyshallin lämpötilat ja suuri kosteus ovat hyvin erilaiset kuin ulkoilmassa, jossa lämpötila vaihtelee talven -16 C:n lämpötilasta kesän +35 C:een. Ilmankäsittelylaitteiden eristyksen on siis oltava tehokas. Lenzing AG:n projektipäällikölle umpisoluinen eristemateriaali oli ainoa mahdollinen vaihtoehto näissä ympäristöolosuhteissa. Samalla tuotteen oli oltava UV-säteilyä kestävä ja helposti puhdistettavissa. Arma-Chek Silver, Armacellin valmistama esipäällystetty elastomeerinen eristemateriaali, määritettiin ilmankäsittelyjärjestelmän koko putkiston ja kanaviston eristämistä varten.

UV-säteilyn kestävä, helposti puhdistettava 2-in-1-järjestelmä

Arma-Chek Silver on ArmaFlex-eristemateriaalia, jossa on joustava päällyste, joka muodostuu kerroksesta kovaa polymeeriä ja kaksikerroksisesta alumiinin ja UV-säteilyä kestävän polyesterikalvon laminaatista. Kauniin, hopeanvärisen pintansa ansiosta tätä luotettavaa eristejärjestelmää voi käyttää myös käyttökohteissa, joiden esteettiset vaatimukset ovat suuria. Tasainen pinta tekee Arma-Chek Silveristä myös helposti puhdistettavan. Lisäksi järjestelmä kestää erittäin hyvin erilaisia happamia, emäksisiä ja suolapitoisia liuoksia, hiilivetyjä, alkoholeja ja niin edelleen. Tämä paitsi tuottaa asennuksille kestävän suojauksen aggressiivisilta ympäristöolosuhteilta myös tarkoittaa, että puhdistukseen voi käyttää desinfiointiaineita. Monikerroksisten päällystysmateriaalien UV-säteilyn kestävyys varmistetaan jatkuvasti standardin DIN EN ISO 4892 (Weather-Ometer) mukaisesti.

 

Erityisesti tuotantolinjoissa, joissa eristeeseen kohdistuu mekaanista rasitusta ylläpitotöiden aikana, Arma-Chek Silverillä on etuja metallipäällysteisiin verrattuna. Materiaalin mekaaninen vakaus on hyvä, mutta samalla tuote säilyttää myös tietyn joustavuuden. Päällystemateriaalit tuottavat eristeelle tehokkaan suojauksen mekaanisilta vaikutuksilta, mutta ne ovat kuitenkin riittävän joustavia palautumaan iskuista, eikä pintaan yleensä jää kolhuja.

 

Esipäällystetty eristejärjestelmä nopeuttaa asennusta

Tavanomaisista eristemateriaaleista ja päällysteistä poiketen Arma-Chek Silverin voi asentaa yhdessä työvaiheessa. Tämä mahdollistaa huomattavia ajansäästöjä, mikä oli suuri etu tässä aikataulultaan erittäin vaativassa hankkeessa. Arma-Chek-tuotteiden asentaminen on helppoa suoraan työmaalla ilman erikoistyökaluja. Materiaalin leikkaaminen on helppoa, ja se kestää repimistä ja iskuja erittäin hyvin.

 

Lisäksi ei ole tarvetta järjestää tukea ja kantavia rakenteita, joita usein tarvitaan metallivaipoille. Koska näiden järjestelmien lämmönsiirtokerroin on suurempi kuin metallien eikä asennuksen aikana eristeeseen mene Parker-ruuveja, Arma-Chek Silver yleensä mahdollistaa pienemmät eristepaksuuden kuin metallivaipat. Armacellin tekninen asiakaspalveluryhmä auttoi eristeyritystä oikean eristepaksuuden määrittämisessä.

 

Luotettava suojaus kosteudelta varmistaa pitkän käyttöiän

Arma-Chek Silver on suojattu kosteudelta erittäin hyvin. Koska päällyste on kiinnitetty suoraan eristeeseen, vesi ei pääse tunkeutumaan eristeeseen näistä paikoista. Jos metallipäällysteiset järjestelmät eivät ole täysin tiiviitä – eikä täydellistä tiiviyttä ole mahdollista varmistaa – vesi pääsee tunkeutumaan eristeeseen. Sen lisäksi, että kosteus heikentää eristemateriaalin termisiä ominaisuuksia huomattavasti, eristeen alla saattaa muodostua huomattavia korroosiovahinkoja. Arma-Chek-tuotteiden joustava päällyste on kiinnitetty pysyvästi eristeeseen ja saumat on tiivistetty itseliimautuvalla Arma-Chek Silver -teipillä. Tämä on PSA-järjestelmä, joka kehittää kiinnittäviä voimia, kun siihen kohdistuu painetta. Koska Arma-Chek-järjestelmässä ei ole saumoja tai puristuksia, kosteus tai bakteerit eivät pääse tunkeutumaan eristeeseen. Käyttökohteessa tehdystä vertailutestistä ilmeni, että Arma-Chekillä eristetty putkisto on paljon paremmin suojassa korroosiolta kuin metallipäällystetyt asennukset.

 

Jos erittäin kosteissa ympäristöissä käytetään perinteisiä avosoluisia eristemateriaaleja metallivaipan kanssa, on olemassa riski veden tunkeutumisesta eristeen läpi päällysteen aukkojen kautta. Yhdessä pöly- ja likahiukkasten kanssa kostea mineraalikuitueriste voi tarjota ihanteellisen lisääntymisalustan mikrobikasvustoille. Arma-Chek Silver valmistetaan AF/ArmaFlexin pohjalta. Elastomeerinen eristemateriaali on rakenteeltaan umpisoluista, sen lämmönjohtavuus on hyvin alhainen ja vesihöyryn läpäisyn kestävyys on hyvä. Nämä ominaisuudet varmistavat, että Arma-Chekillä eristetyt asennukset saavat pitkäaikaisen suojauksen kondensaatiolta. Koska materiaalit ovat pölyttömiä ja kuiduttomia, ArmaFlex-tuotteet tarjoavat passiivisen suojauksen mikro-organismeilta. Lisäksi AF/ArmaFlexissä käytetään antimikrobista Microban®-tekniikkaa, ja sen bakteerien ja homeen vastustuskyky on jopa entistä parempi.

 

Kaikki sujui suunnitelmien mukaan

Materiaalin käytön ja työvoiman koordinoimiseksi projektipäällikkö laati työnkulkusuunnitelman. Arma-Chek Silver -tuotteet valmistettiin ja toimitettiin tilauksesta vain 10 työpäivän toimitusajalla. Kaiken kaikkiaan Knierzingerin työntekijät asensivat 10 455 m2 yhtenäisiä Arma-Chek Silver -levyjä 19, 25 ja 32 mm eristepaksuuksina ja varmistivat saumat noin 81 000 metrillä itseliimautuvaa Arma-Chek Silver -teippiä. Ennen Euroopan tähän asti suurimman Arma-Chek Silver -hankkeen aloittamista Armacellin käyttökohdeasiantuntija koulutti eristeasentajille oikeat asennustavat.

 

Viime vuoden heinäkuussa Lenzing Group käynnisti maailman suurimman lyocell-kuitulinjan ja raportoi vuoden lopussa erittäin positiivisista kokemuksista. Jo ensimmäisinä käyttöönoton jälkeisinä kuukausina tämä valtava linja kävi täydellä kapasiteetilla ilman mekaanisia ongelmia.

 

Lenzing AG:n projektipäällikkö: "Tuotantoalueen lämpimässä ja kosteassa ilmassa umpisolumateriaali oli ainoa vaihtoehto. Muiden eristemateriaalien käyttämiseen olisi tässä ympäristössä liittynyt erittäin suuri kosteuden tunkeutumisen riski. Valitsimme Arma-Chek Silverin, sillä tuote ei pelkästään anna putkille luotettavaa suojausta kondensaatiolta – kestävä, pinnoitettu eristemateriaali on myös erittäin helppo puhdistaa. Arma-Chek Silverin avulla pystymme myös ehkäisemään eristeen osan päätymisen tuotantoon esimerkiksi huoltotöiden aikana esiintyvien mekaanisten iskujen vuoksi. Lisäksi tuote on UV-säteilyn kestävä. Tämä oli erittäin tärkeä valintakriteeri erityisesti ilmakanaville."

Eristeen asennusyrityksen johtaja:"Arma-Chek Silver on ihanteellinen ratkaisu erityisesti tuotantoalueilla, joilla ei ole paljoa tilaa. Kun se asennetaan ammattilaistasoisesti, esipäällystetty umpisolumateriaali varmistaa luotettavan kondensaation hallinnan, vaikka lämpötilaero olisi suuri, ja lisäksi se estää energiahäviöitä. Tämän 2-in-1-tuotteen käyttäminen auttoi meitä säästämään paljon aikaa – suuri etu, kun aikataulu on näinkin tiukka. Lisäksi lopputulos on näyttävä."

Bild_1__Copyright_Armacell.jpg
Bild_2__Copyright_Armacell.jpg
Bild_3__Copyright_Armacell.jpg
Bild_6_Copyright_Armacell.JPG

[Translate to Finnish:] Download article as PDF

[Translate to Finnish:]